Kända trollkarlar och magiker

Magiker & trollkarlar har förbryllat oss genom årtusenden, förr i tiden trodde man på riktigt att de hade magiska krafter och kontakt med demoner och andra övernaturliga element. De jobbade ofta vid de kungliga hoven som både rådgivare och medicinmän.

Nuförtiden vet vi bättre, att magi inte är på riktigt, i alla fall de flesta av oss men  vi älskar fortfarande att förbryllas och förundras av illusionister som får det omöjliga att verka möjligt.

Några av världen främst magiker är David Copperfield, Shin Lim, David Blaine, Jeff McBride med flera.

Men Sverige ligger inte i lä, vi har några världsillusionister som är fantastiska. En av våra kändaste magiker vi har är Joe Labero. En världsillusionist som har uppträtt regelbundet över hela världen i över 30 år, bland annat med en egen show i Las Vegas. Hans magi har trollbundit miljoner, på senare har vi även fått några nya stjärnskott på den skandinaviska magiscenen. Exempelvis Brynold & Ljung som med sina street magic tv-specialer på TV4 har satt en ny form av magi på kartan, de turnerar nu med sin nya show runtom i Sverige.

Det finns även andra magiker som gjort sig kända i Talangtävlingen Swedens Got Talent.

En av dessa är magikern & illusionisten Daniel Kane, modern visuell magi blandat med klassiska nummer i ett högt tempo.

Mer inriktad på familje och barnunderhållning är Tobbe Trollkarl som är en av Sveriges bästa barnprogramledare som har fått en ny generation av barn att bli intresserade av magi.

Ser vi bakåt historiskt i Sverige så har vi haft den legendariska Truxa, han läste folks tankar innan nästan någon annan gjorde det och han tog med sig hemligheterna i graven, inte ens till denna dag så vet man exakt hur han framförde sina mirakel.

Han blev världskänd tillsammans med sin fru Gulli där de tillsammans utförde ett fantastiskt tankeläsningsnummer där den ena gick runt i publiken och de ta fram olika objekt som de sedan visste i detalj hur de såg ut utan att ens vara i närheten av dem.

Magi kommer i olika former och genrer, till allt från scenmagi och stora illusioner där världsartisten David Copperfield är främst i världen, bland annat har han trollat bort frihetsgudinnan och gått igenom Kinesiska Muren. Andra populära magiformer är Close-up magic, magi på nära håll där publiken får se miraklen bara några cm från deras ögon.

Andra former är tankeläsning med mera. Men det är mycket annat som gör en bra magiakt till vad den är. Publikmedverkan och humor vävs samman för att skapa en helhet. Något som är viktigt när man vill skapa en magisk stämning är också musik, musik som passar själva akten. Detta är något som exempelvis Shin Lim och David Copperfield är fantastiska på.

En av världens främsta fågelmagiker genom tiderna är Channing Pollock, han populariserade den moderna fågelakten som vi har sett i olika versioner sen 50-talet. Hans världsberömda akt kan du se här.

Har ni tankar på att själva boka en magiker så tycker jag att det är en bra idé. Framförallt om ni ska ha underhållning till något event eller liknande. Det finns fantastiskt bra magiker i Sverige som kan göra allt från scenshower till mingelmagishower. Helt och håller beroende på vilket event det är som ni planerar.