Svenskar köper på het spansk bomarknad

Allt fler svenskar väljer att flytta till varmare breddgrader. I det första kvartalet ökade de svenska köpen i Spanien med 30 procent till över 1 200 stycken. Det visar statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.

Spansk bostadsmarknad blomstrar. Precis som i Sverige är det många som ändrat synen på hur de vill leva och bo, vilket lett till en kraftig ökning av bostadsaffärer. I Q1 gjordes 164 299 transaktioner fördelat på ny- och begagnatmarknaden. Det är en betydande ökning jämfört med i Q4 (+14,1 %) och den bästa kvartalssiffran sedan början av 2008.

Under kvartalet uppgick antalet köp av svenskar till 1 225 stycken, en ökning med cirka 30 procent jämfört med Q4. Av de utländska köpen stod svenskar för 5,8 procent, en ökning från 5,2 procent.

– Vi ser ett jätteintresse bland svenskar för att köpa bostad i Spanien och den köpgrupp som ökar allra mest är barnfamiljer, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland. I takt med att fjärrarbetet blivit etablerat ser allt fler möjligheten att byta land. Spanien svämmar i dag över av svenska familjer där föräldrarna arbetar från solstolen och där barnen går i svensk skola.

Priserna i Spanien steg med 3,1 procent i första kvartalet. På årsbasis var uppgången 5,3 procent. I områden som är vanliga bland svenskar var det också mestadels uppåt. Till exempel steg priserna kraftigt både på Teneriffa (4,3 %) och på Mallorca (5,7 %). Málaga (-1,2 %) och Alicante (-1,2 %) noterade däremot svagt sjunkande priser.

– Trots utmaningar med inflation och högre räntor syns inga tendenser till avmattning. Efterfrågan är hög och optimismen stor, vilket märks på korta säljtider och att det blivit tuffare att pruta. I städerna och i de attraktiva kustområdena kombineras detta dessutom med ett relativt lågt utbud, vilket trycker upp priserna ytterligare, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.